MSZCT MAGYAR SZUPERVIZOROK és SZUPERVIZOR-COACHOK TÁRSASÁGA
Belépés
Menü

Coaching és szupervízió - Interjú Kálmán Mártával és Kelemen Gáborral

Kollégáinkkal, Kálmán Mártával és Kelemen Gáborral készült interjút hallhatjátok a Magic Monday adásában.

 

http://magicmonday.blog.hu/2018/02/26/coaching_es_szupervizio

 

Az interjúban a szupervízió és a coaching, mint tanácsadási munkaformák közötti hasonlóságokat és különségeket taglalták Egyesületünk tagjai.

 

"Ameddig a coaching egy cselekvésre ösztönző folyamat, addig a szupervízió a szakmáját végző ember önmegértését segíti: "miért vagyok ebben a helyzetben, miért hat az adott helyzet ilyen módon rám"?"

 

Érdemes meghallgatni!

Pszichológia a coachingban - interjú dr. Nemes Évával

"Pszichológia a coachingban" címmel jelent meg interjú dr. Nemes Évával a www.hrpwr.hu, HR fortélyok vezetőknek internetes oldalon. A cikk a pszichológia és a coaching összefüggéseiről szól, olyan gondolatok mentén, hogy, hol a határ a pszichológia és a coaching között, megfér-e ez a két munkaforma egymás mellett.

 

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Interjú Versegi Beáta - Mária nővérrel a Heti válaszban

"A kiégés olyan mentális fáradtság, amit egy szabadságolással nem lehet kipihenni."

 

A Heti Válasz 2017.09.07-i számában jelent meg Versegi Beáta - Mária nővérrel készült interjú, melyben saját kifáradásának és felépülésének tapasztalairól vall.

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

 

"Az a tapasztalat, hogy eljutunk a határainkhoz, fontos a változáshoz. Mert valamiképpen koppani kell, beverni a fejünket a korlátainkba. El kell érni azt a mélypontot, ami elég fájdalmas, kellemetlen vagy veszélyes ahhoz, hogy változtassunk."

 

 

 

Lehetőségek a kiégésen innen és túl

 

Megjelent Versegi Beáta - Mária "Lehetőségek a kiégésen innen ... és túl" c. könyve, melynek könyvbebutatója 2017. május 15-én 17:00 óra kezdettel lesz a Sapientia Hittudományi Főiskolán (1052 Budapest, Piarista köz 1.)

Ízelítőül a könyv előszava:

 

Így készült……

Végy egy nagy adag érdeklődést az ember, annak kultúrája és spiritualitása iránt. Keress, kutass és tanulj elkötelezetten. Ugyanilyen arányban tegyél hozzá személyes átélést, tapasztalatot és önismereti munkát. Hagyd érlelni. Mikor úgy érzed megérett még gyúrd át újra legalább háromszor - négyszer, vagy akár hetvenszer hétszer. Az újra érlelést végezd érdeklődő, elmélyítő kérdések nyomán. Fűszerezd képekkel, hasonlatokkal.  Tárold szoba hőmérsékleten, a hétköznapok valóságában. S ha valaki szívesen megkóstolná, oszd meg vele nagylelkűen.

 

 

 

Önvédelem, én-védelem a védőnői munkában

 

 

Erdős Judit „Önvédelem, én-védelem a védőnői munkában" c. cikkében védőnők részére vezetett szupervíziós folyamatok tapasztalatait osztja meg. Írásában olyan kérdésekre keresi a választ, hogy mit jelent az én-védelem és önvédelem fókuszáltan a védőnői munkában és hogyan segíthet egy szupervíziós folyamat az én-védő mechanizmusok, én-védő technikák fejlesztésében.

MARADJ A PÁLYÁN! - Pályakezdő pályaelhagyók

Ilyés - Dubecz Dorottya "MARADJ A PÁLYÁN - Pályakezdő pályaelhagyók" c. cikkében leendő védőnőknek vezetett szupervíziós folyamat tapasztalait osztja meg.

 

A cikk fókuszában az áll, hogy mit lehet tenni azért és a szupervízió hogyan tudja támogatni azt a folyamatot, hogy egy lelkes fiatal pályakezdő - legyen szó akár védnőről, közgazdászról vagy agrár-, természet- és társadalomtudományi végzettségű fiatalról - a képzés végére NE veszítsen a lelkesedéséből és maradjon a választott szakmájában.

 

 

Gondolatok a halogatásról

"Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra"

 

 

Mi történik velünk, amikor halogatunk? Melyek lehetnek a halogatás lelki magyarázatai? Működésünk megértésében, a megfelelő megküzdési stratégiák megtalálásában hogyan tud minket támogatni a szupervízó?

 

Ezekre a kérdésekre keresi a választ dr. Nemes Éva, Gondolatok a halogatásról c. cikkében.

Intézményközi szupervízió

Vizsolyi Ákos cikkében az intézményközi szupervízióról, annak szerepéről és fontosságáról ír.

 

A cikk célja, hogy bemutasson egy, a már meglévő kapcsolati rendszeren belüli hatékony együttműködést elősegítő, hazánkban jelenleg még csak ritkán alkalmazott szupervíziós munkaformát, az intézményközi szupervíziót.

Stressz: a magyar cégek működését állandósult krízisállapot jellemzi

A stressz a mindennapi életünk része. Naponta megtapasztaljuk munkánkban, magánéletünkben egyaránt és sokszor észre sem vesszük, hogy mekkora stresszben dolgozunk és élünk. Megoldás van, sőt, a legjobb megelőzni a bajt

A megelőzés egyik formája lehet a szupervízió.

 

A Forbes cikkében a magyar cégek működését jellemző szomorú helyzetismertetésen túl Dr. Nemes Éva szupervízióról szóló gondolatait olvashatjuk.

 

 

 

Hogyan válhatunk képessé arra, hogy a jég hátán is megéljünk?

Pozsgai Anita interjúja dr. Nemes Évával a rugalmas alkalmazkodóképességről, azaz a rezilienciáról az alábbi internetes oldalakon olvasható:

 

Moderniskola.hu

"Hogyan válhatunk képessé arra, hogy a jég hátán is megéljünk?"

 

Hetek.hu

"Akik a jég hátán is megélnek"

Reflexió a segítői munkában és a szupervízióban

„Nem a tapasztalatainkból tanulunk – abból tanulunk, ha reflektálunk a tapasztalatainkra”
(„We do not learn from experience – we learn from reflecting on experience”)

 John Dewey

 

"Reflexió a segítői szakmában és a szupervízió" címmel jelent meg dr. Nemes Éva cikke a reflexió fontosságáról.

A cikk ide kattintva érhető el.

 

A szupervízió és coaching etikai aspektusai

2016.10.15-én a MagNet Közösségi Házban "A szupervízió és coaching etikai aspektusai" címmel az Egyesület szervezésében került megrendezésre egy izgalmas műhelybeszélgetés. A workshopon elhangzott gondolatokról készült összefoglaló megjelent a Magyar Coachszemlében.

A cikk az alábbi linken érhető el.

 

http://www.coachszemle.hu/rovatok/hatter/767-a-szupervizio-es-a-coaching-etikai-aspektusai-5.html

Cikk a II. Szupervíziós Vándorkonferenciáról

A Zalai Hírlap online változatában jelent meg egy cikk a 2016.10.21-én, Keszthelyen megrendezésre került Szupervíziós Vándorkonferenciáról, melynek központi témája az érzelmi intelligencia és fejlesztése volt.

A keszthelyi vándorkonferenciáról megjelent cikk az alábbiakban olvasható:

 

Fontos érzelmeink felismerése és saját utunk bejárása

Publikációk, cikkek

Pozsgai Anita: Szupervízióval megállítható a kiégés?

A cikk az alábbi linken olvasható.

 

Pozsgai Anita: Hogyan állítsuk meg a kiégést?

A cikk az alábbi linken olvasható.

Bejelentkezés

E-mail cím:

kötelező mező

Jelszó:

kötelező mező Belépés
Elfelejtett jelszó Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

» Feliratkozom